“Schelmen en Hontsvotten Werck”

“Schelmen en Hontsvotten Werck”

Zaterdag 09 september 2023 – 13:30-16:30u
BuurtKamer “De Vijverhoek”, Lage Vijver 2, 2923TP Krimpen a/d IJssel
Spreker: Anton Neggers, Voorzitter van de NGV afdeling Kempen- en Peelland

“Schelmen en Hontsvotten Werck” is de titel van een boek geschreven door Anton Neggers. Hierin beschrijft hij de gewelddadige moord op mr. Jean de Marcq, drossaard van Oirschot in 1735 tot in de sappigste details. Een gebeurtenis die zich afspeelt op de Oirschotse Markt in de Meierij van ‘s-Hertogenbosch. De drossaard was de bestuursambtenaar die namens Holland de regio Oirschot en Best bestuurde. Tijdens zijn lezing vertelt Anton ons alles over zijn onderzoek naar deze moord.

Anton geeft ons hierbij een kijkje in hoe destijds de samenleving werkte met de katholieken en de protestanten, met de bestuurders en de ambtenaren, met de kasteelheren en de onderdanen, het lokale bestuur en het centrale bestuur in Holland. Ook criminele procedures in de achttiende eeuw komen aan bod. Leuk gegeven is dat heel veel Rotterdamse families van Oirschot uit de Meierij gekomen zijn. Wie weet, ontdekt u misschien wel iets over uw eigen familie n.a.v. deze lezing.

Iedereen is van harte welkom
Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom tijdens deze bijeenkomst. Neem dus gerust vrienden mee, de entree is geheel gratis. De inloop is, zoals u van ons gewend bent, vanaf 13:00u zodat u eerst kunt genieten van een lekker kopje koffie of thee. U komt toch ook? 

Kijk hier voor de locatie van “De Vijverhoek” en hoe u deze kunt bereiken per auto of met het OV.