Het Rampjaar 1672

Het Rampjaar 1672

Zaterdag 14 oktober 2023 – 13:30-16:30u
BuurtKamer “De Vijverhoek”, Lage Vijver 2, 2923TP Krimpen a/d IJssel
Spreker: Jan Hogendoorn

Oorspronkelijk was deze lezing gepland op 08-10-2022, helaas kon deze toen niet doorgaan. Maar niet getreurd, want Jan Hogendoorn neemt ons nu alsnog mee naar het jaar 1672 dat in de Nederlandse geschiedenis bekend staat als het Rampjaar. Volgens een Nederlands gezegde was “de regering radeloos, het volk redeloos en het land reddeloos”. In dit jaar begon de Hollandse Oorlog en werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aangevallen door Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen, onder het gezag van, respectievelijk Bernard von Galen en Maximiliaan Hendrik van Beieren. De gebroeders De Witt werden vermoord, kasteel Amerongen ging verloren en Willem III werd tot stadhouder benoemd.

Iedereen is van harte welkom
Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom tijdens deze bijeenkomst. Neem dus gerust vrienden mee, de entree is geheel gratis. De inloop is, zoals u van ons gewend bent, vanaf 13:00u zodat u eerst kunt genieten van een lekker kopje koffie of thee en even met elkaar bijpraten. U komt toch ook? 

Kijk hier voor de locatie van “De Vijverhoek” en hoe u deze kunt bereiken per auto of met het OV.


Bronnen:
Wikipedia

Illustraties:
Collectie Rijksmuseum