NGV ROTTERDAM EN OMSTREKEN

Bestuurslid Tom Janse

Tom JanseAls kersverse penningmeester van onze afdeling wil Tom Janse zich graag even aan u voorstellen:

Mijn naam is Tom Janse, enige tijd geleden geboren in Rotterdam (nu 73 jaar). Omdat ik ongehuwd ben, heb ik tijd voor wat hobby’s. Naast genealogie houd ik me bezig met verschillende soorten vrijwilligerswerk, bestuurlijk, organisatorisch en uitvoerend. Ik zeg altijd: ik werk nog steeds en word er goed voor betaald, maar alleen niet in euro’s. Het plezier dat ik ervaar en de voldoening die het (meestal) geeft, zijn een belangrijke inkomstenbron, naast de noodzakelijke euro’s die ik krijg via mijn pensioen en AOW.

Ik ben eind jaren negentig begonnen met genealogie, getriggerd door een collega die daar ook actief mee bezig was. Mijn eerste genealogische zoektocht begon op de begraafplaats bij de Hillegondakerk in Hillegersberg. Op het graf van mijn grootouders kon ik hun geboortedata lezen. Vervolgens ben ik met die gegevens en mijn collega naar het voormalige gemeentearchief aan de Robert Fruinstraat gegaan: hiermee was de basis gelegd. Er volgden veel bezoeken aan archieven, o.a. in Leeuwarden –  mijn oma van moederskant heette Smith en kwam uit Harlingen. Janse kwam uit Middelburg en ook daar veel bezoeken afgelegd. Het is soms wat moeilijk zoeken naar voorouders met deze naam, maar als je dat nauwgezet doet en veel gebruik maakt van wildcards, kom je een heel eind. Mijn moeder was een De Jong, dus ook niet de meest makkelijke zoeknaam. De familie kwam toevallig uit de streek waar ik nu woon, de Krimpenerwaard. Via Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek en Capelle belandden ze uiteindelijk in Kralingen. Wat ik het belangrijkst vindt bij mij genealogische onderzoek, is om de basisgegevens, zoals geboorte-, huwelijks- en sterfdata te kunnen koppelen aan gebeurtenissen en verhalen. Dat maakt voor mij dit onderzoek zo boeiend, ook het contact met verre familieleden en het bezoeken van diverse archieven om aan mijn gegevens te komen.

Naast genealogisch onderzoek houd ik me ook bezig met de geschiedenis van Terbregge, een buurtje van Hillegersberg (Rotterdam). Ik gebruik alle mogelijke bronnen om die geschiedenis een gezicht te geven, ook die van de brug over de Rotte, de huidige Irenebrug. Voor dat laatste wilde ik oude documenten lezen, maar daarvoor moet je een beetje (veel) kennis hebben van oud-Nederlands. Ik heb verschillende cursussen oud-schrift gevolgd, o.a. bij Leonard van Kessel. Via hem en enkele mede-cursisten werd ik geattendeerd op de bijeenkomsten van onze afdeling. Ik bezocht deze en vond naaste de inhoudelijke lezingen ook de ontspannen sfeer belangrijk. Toen er dan ook gevraagd werd om mee te helpen in het bestuur, aarzelde ik niet en bood mijn diensten aan.

Ik ben ervan overtuigd terecht te zijn gekomen in een kundig, enthousiast en  gezellig bestuur.