NGV ROTTERDAM EN OMSTREKEN

Bestuurslid Leonard van Kessel

Leonard van Kessel is sinds 1 januari 2018 algemeen bestuurslid van de afdeling Rotterdam en omstreken. Eerder was hij van 1999 – 2010 genealogisch adviseur en bestuurslid van HCC!genealogie. Van 2011 tot 2017 was hij daar secretaris.

Daarnaast is Leonard vrijwilliger bij de Stichting Museum Hoeksche Waard in Heinenoord en in de groep genealogie en streekhistorie transcribeert hij oude archiefdocumenten van de Hoekse Waard. Ook is hij actief in de genealogie werkgroep ‘s-Gravendeel. Leonard geeft o.a. workshops over genealogie en (basis-)paleografie en relevante presentaties. De bezoekers van onze afdelingsbijeenkomsten mochten wij daarom al 2x verblijden met een workshop paleografie.

Heeft u dus moeite met paleografie (oud schrift) dan is Leonard de persoon binnen ons bestuur om aan te spreken en hulp te vragen. Zelf vertelt Leonard hieronder nog iets meer over zijn hobby’s.


Van huis uit noem ik mijzelf kritisch en analytisch en dat helpt mij bij mijn – zoals ik het noem – ‘eindeloze’ hobby’s genealogie en paleografie. Het is mijn grote passie om de genealoog alles te vertellen over de theorie van de genealogie en geef daarom cursus in genealogie en basis-paleografie; ik geef les in deze onderwerpen in privé-omgeving. Ik heb ook cursussen gegeven in Alphen aan den Rijn, Castricum en Gouda op de volksuniversiteit. Ik initieerde in 2016 in de Hoeksche Waard een werkgroep paleografie van oud-cursisten; wij komen 3 maal per jaar bij elkaar om ervaringen uit te wisselen.

In mijn genealogie-programma heb ik een bestand van bijna 60.000 personen en 18.500 relaties van de inwoners van Ter Aar over de periode 1600 – 1975. Van alle mogelijke archiefdocumenten verwerk ik op uitgebreide tekstuele vorm, zodat ik een “verhalende” genealogie kan exporteren. Eén bijzonderheid wil ik u niet onthouden… ik kan van elke klasgenoot uit 1960 (6e klas lagere school) een volledige kwartierstaat maken van 5 generaties.

Naast genealogie en paleografie ben ik een verwoed amateurfotograaf en heb zelfs een kleurencursus gegeven (1984) voor de donkere kamer.