Schepperle Award 2024

Schepperle Award 2024

Over de Schepperle Award

In 2023 heeft het Hoofdbestuur van de NGV besloten de Schepperle Award in het leven te roepen. Het gaat hier om een prijs die het Hoofdbestuur steeds toekent aan een persoon die zich op het gebied van familiekunde (genealogie), genetica en/of heraldiek heeft onderscheiden. Hiervoor nomineren zij 3 kandidaten uit de vele aanmeldingen die zij hiervoor ontvangen. Uiteindelijk bepaalt het aanwezige publiek wie de winnaar van deze 3 kandidaten wordt tijdens de jaarlijkse landelijke NGV-dag.

Dit jaar was het met grote vreugde dat we ons afdelingslid René Kappers voor deze prijs genomineerd zagen. Hoewel de landelijke NGV-dag, die dit jaar in Groningen plaatsvond, samenviel met onze eigen afdelingsbijeenkomst op 12 oktober, liet onze afdeling het er niet bij zitten. Dankzij het feit dat wij een voltallig bestuur hebben kon de bijeenkomst gewoon doorgaan én konden we René onze steun betuigen. Onze secretaris, die zelf veel genealogisch onderzoek doet in Groningen, reisde speciaal af naar die stad om René aan te moedigen.

De dag werd in de ochtend afgetrapt met een boeiende hofjeswandeling door het historische centrum van Groningen, waar geïnteresseerde deelnemers de verborgen pareltjes van de stad konden ontdekken. Vanaf 12:30u was de inloop in het “Van Swinderen Huys”, waarna Eppo van Koldam, voorzitter van de NGV afdeling Groningen, iedereen verwelkomde. De middag was gevuld met interessante presentaties van diverse sprekers. Na een welverdiende pauze met koffie, thee en lokale lekkernijen zoals Groninger koek, was het tijd voor het hoogtepunt van de dag: de presentaties van de drie genomineerde kandidaten. Elk van hen deelde met ons iets over hun bijzondere onderzoek.

René Kappers en zijn onderzoek

René Kappers deed mee met zijn onderzoek naar opvolgende weduwen als goud- en zilversmid.
“Vrouwen doen niet mee, behalve als ze weduwe zijn; dan passen ze op de winkel en hertrouwen ze snel met iemand die de zaak voortzet”. Dit is de gangbare opvatting in de Nederlandse gildeliteratuur over goud- en zilversmeden. Voor de aanwezigen van deze middag had René exemplaren af laten drukken van een speciale editie van de Zilver Histograaf Schoonhoven die uitkomt in oktober en over zijn onderzoek gaat. Ongetwijfeld zal deze binnenkort ook voor de bezoekers van onze website beschikbaar komen.

Natuurlijk was het spannend om af te moeten wachten op welke plaats René zou eindigen. Het aanwezige publiek vulde anoniem een stembriefje in waarna de stemmen geteld konden worden. René eindigde op een welverdiende en eervolle 2e plaats, waarvoor wij hem vol trots van harte feliciteren!
Onderstaand een kleine foto-impressie van René tijdens zijn presentatie en de uitreiking van de Schepperle Award.

De winnaar van de Schepperle Award 2024

Natuurlijk hadden wij René van harte de eerste plaats gegund, maar hij had een wel zéér geduchte tegenstander in de winnaar van dit jaar, Karel Spee. Hij heeft de ongeveer 1 miljoen bidprentjes van de NGV allemaal met behulp van Kunstmatige Intelligentie (AI) ingescand, zodat deze digitaal doorzoekbaar aangeboden kunnen worden op de website van de NGV. Ook heeft hij laten zien, dat deze werkwijze toepasbaar is voor de collectie van ruim 10 miljoen familieadvertenties die de NGV bezit. Het was dan ook niet verrassend dat hij de winnaar is geworden van de Schepperle Award 2024.