Joodse genealogie

Joodse genealogie

Zaterdag 11 mei 2024 van 13:30-16:30u in Krimpen a/d IJssel

Spreker: Regina Philip

Joodse genealogie verschilt op verschillende manieren van niet-joodse genealogie. Hier zijn enkele belangrijke verschillen:

  • Matrilineaire afstamming: In het jodendom wordt afstamming traditioneel bepaald door de moeder. Dit betekent dat als de moeder joods is, de kinderen automatisch als joods worden beschouwd, ongeacht de afkomst van de vader. Dit staat bekend als matrilineaire afstamming en is een uniek kenmerk van joodse genealogie.
  • Speciale documenten: Joodse genealogie omvat vaak speciale documenten zoals ketubot (huwelijkscontracten), getuigenissen van getuigen van bruiden en bruidegoms, begraafplaatsinscripties, synagogeregisters en andere religieuze documenten die waardevolle informatie kunnen verschaffen over familielijnen.
  • Religieuze tradities: Joodse genealogie wordt vaak beïnvloed door religieuze voorschriften en rituelen. Bijvoorbeeld, de kohanim (priesters) en levi’im (levieten) hebben specifieke genealogische lijnen die teruggaan tot de tijd van de Bijbel, en deze worden zorgvuldig bewaard en gedocumenteerd binnen joodse gemeenschappen.
  • Holocaust en migratie: Vanwege de Holocaust en de daaropvolgende migratie van joodse gemeenschappen over de hele wereld, kunnen joodse genealogische zoektochten complex zijn en vaak de opsporing van familieleden en verloren gewaande takken omvatten.
  • DNA-onderzoek: In de afgelopen jaren hebben veel mensen met een joodse achtergrond DNA-tests gebruikt om hun afkomst te achterhalen en verloren gewaande familiebanden te herstellen. Deze tests kunnen aanvullende informatie bieden die niet altijd beschikbaar is via traditionele genealogische bronnen.

Kortom, terwijl veel aspecten van joodse genealogie vergelijkbaar zijn met niet-joodse genealogie, zijn er ook specifieke kenmerken en uitdagingen die uniek zijn voor de Joodse gemeenschap. Regina vertelt ons hoe om te gaan met onderzoek naar Joodse voorouders.

Iedereen is van harte welkom
Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom tijdens deze bijeenkomst. Neem dus gerust vrienden mee, de entree is geheel gratis. De inloop is, zoals u van ons gewend bent, vanaf 13:00u zodat u eerst kunt genieten van een lekker kopje koffie of thee. U komt toch ook?

Kijk hier voor de locatie van “De Vijverhoek” en hoe u deze kunt bereiken per auto of met het OV.
Tip: Kom aan het begin van de inlooptijd om 13:00u, dan heeft u tijd om even gezellig bij te praten met elkaar.