Verklarende niet te kunnen schrijven

Verklarende niet te kunnen schrijven

Zaterdag 13 april 2024 van 13:30-16:30u in Krimpen a/d IJssel
Spreker: Gerrie Overweel

Gerrie OverweelKent u uw ‘roots’? Hoe en waar leefden uw voorouders? Hoe kwamen zij aan een inkomen en gingen zij daarvoor op reis?
Op zoek naar antwoorden op deze vragen kom je soms verrassende ontdekkingen tegen. Een groot aantal aktes eindigen met de zin ‘Verklarende niet te kunnen schrijven’. Soms tekenden zij (mannen) met een merkteken. Maar konden uw voorouders lezen en/of schrijven? Kunt u daar informatie over vinden en waar? Wat als men niet kon lezen of schrijven? Verhalen over gebeurtenissen of boeken kunnen iets extra’s toevoegen aan uw familiegeschiedenis. Daar hoort ook de ontwikkeling van lezen en schrijven bij, vroeger en nu. In elke familie komen bijzonder mooie verhalen en soms ook betreurenswaardige gebeurtenissen voor. Een blik in het verleden is de moeite van extra onderzoek waard.  Zeker nu er steeds meer documenten op internet te vinden zijn. Waar vindt u informatie over lezen en schrijven? Daar vertelt Gerrie graag meer over.

Gerrie Overweel is sinds 1979 actief met genealogie bezig en o.a. bestuurslid van de NGV afd. Amersfoort. Zij vond veel informatie ‘in de oude doos’ en bracht talloze bezoeken aan archieven. Nu zijn er steeds meer documenten en verhalen op internet te vinden. Een enorme vooruitgang. Tot haar pensioen gaf zij les aan volwassenen die moeite hadden met lezen en schrijven. Langzamerhand verdiepte zij zich ook in het leven van voorouders. Konden zij lezen en schrijven?

Publicaties van Gerrie:
2023  lesbrief en kwartierstaat voor het jongerenproject van de NGV (www.ngv.nl)
2011  jubileumboek 25 jaar “De Herberg van Paulus” – Pauluskerk Baarn
2009  jubileumboek t.g.v. het 25-jarig bestaan van de Prago-Avondschool
2006  jubileumboek voor zorginstelling Schoonoord in Baarn t.g.v. 100-jarig bestaan.
2006  genealogie, kwartierstaat, een boek over mijn familiegeschiedenis.
1998  lesbrieven over het Koninklijk Huis – voor basisschoolleerlingen

Iedereen is van harte welkom
Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom tijdens deze bijeenkomst. Neem dus gerust vrienden mee, de entree is geheel gratis. De inloop is, zoals u van ons gewend bent, vanaf 13:00u zodat u eerst kunt genieten van een lekker kopje koffie of thee. U komt toch ook?

Kijk hier voor de locatie van “De Vijverhoek” en hoe u deze kunt bereiken per auto of met het OV.
Tip: Kom aan het begin van de inlooptijd om 13:00u, dan heeft u tijd om even gezellig bij te praten met elkaar.