NGV ROTTERDAM EN OMSTREKEN

Bestuurslid Rob Lambermon

Rob Lambermon maakt deel uit van het bestuur van de NGV afdeling Rotterdam en omstreken. Hij is sinds 1982 bezig met genealogie. Vervolgens werd Rob lid van de NGV in maart 2016. Vanaf april 2017 is hij algemeen bestuurslid van onze afdeling. Vanaf het 3e kwartaal van 2018 is Rob verantwoordelijk voor de eindredactie van ons afdelingsblad “1340” en zorgt hij ervoor dat het blad netjes bij u thuis op de mat valt.

Rob weet goed hoe je diepgaand onderzoek kunt doen en is erg vasthoudend als het er om gaat gegevens boven water te krijgen. Hij vertelt ons graag hoe zijn interesse in genealogie is ontstaan en zijn onderzoek naar zijn familienaam verlopen is. Zijn verhaal leest u hieronder.


Hoe mijn genealogisch onderzoek en interesse is begonnen naar de familienaam Lambermon (t)

Tot het onderzoek naar mijn stamboom ben ik gekomen, omdat er in de familie een verhaal de ronde deed dat de naam Lambermon met een T op het einde geschreven diende te worden.

Een oom van mij zou dit al eens uitgezocht hebben en tijdens dit onderzoek ontdekt hebben dat er twee mensen vanuit Frankrijk met de naam Lambermont Nederland in trokken, bij de instanties die op dat moment de registratie deden zou één van deze mensen verkeerd geregistreerd zijn en deze tak zou met de naam Lambermon dus zonder T verder het leven in zijn gegaan. Ik had in die tijd nog nooit gehoord wat genealogie was, in deze periode was ik ongeveer 7 á 8 jaar oud.

Met deze oom gingen we wel eens op zondag een stukje autorijden, omdat mijn ouders geen auto hadden, zo ook een keer naar Antwerpen in België daar reden we door een straat met de naam Lambermont, volgens mijn oom was dat een Baron en zouden wij van adel zijn, later toen ik al bekend was met genealogie heb ik dit onderzocht het was inderdaad een straat genoemd naar Baron François Auguste Lambermont, maar van een heel andere tak dan waar ik vanaf stam. Zijn grootste verwezenlijking realiseerde hij in 1863 toen hij een cruciale rol speelde in de onderhandelingen om de Scheldetol van Nederland af te kopen. Hierdoor kon de haven van Antwerpen opnieuw tot bloei komen. Na de ondertekening van de overeenkomst op 15 juli van dat jaar kreeg hij van koning Leopold II de titel van Baron en werd hij in de adelstand verheven.

Dit heeft altijd mijn interesse gehad, maar hoe dit uit te zoeken wist ik niet en de oom die dit uitgezocht had was al overleden. Totdat in 1982 mijn schoonouders hun 40-jarig huwelijk zouden vieren en het jaar daarop mijn ouders hun 50-jarig huwelijk. Beide families wilden een speciale herinnering als cadeau. Een toenmalige collega van mij had voor zijn ouders een fotoalbum gemaakt met daarin verwerkt geboorte en trouw aktes en foto’s uit vroeger tijd tot heden. Deze collega was zojuist met genealogie begonnen en vertelde mij hoe één en ander in zijn werk ging. Dit was de aanvang van het onderzoek naar de schrijfwijze van mijn achternaam en waar deze naam vandaan kwam, ook werd ik daardoor besmet met het virus van genealogie.

Rond het samenstellen van de fotoalbums ben ik actief bezig geweest met dit onderzoek, maar door studie en veel werkdruk heb ik dit moeten onderbreken tot begin 2000, wel ben ik af en toe op internet op zoek geweest en door mijn werkzaamheden in staat geweest om door het land heen in diverse archieven af en toe onderzoek te doen.

Het mooiste wat ik er tot nu toe aan heb overgehouden is, dat ik buiten de verhalen die ik van mijn beide opa’s en oma’s (zij waren alle vier voor mijn geboorte al overleden) had gehoord nu ook met het maken van het fotoalbum foto’s van hun te zien kreeg. Zelfs mijn vader had geen foto’s meer van zijn ouders, die waren in de oorlog verloren gegaan dus een hele verrassing voor hem. Wel had ik eens een foto gezien van de opa en oma van moeders kant. Beide fotoalbums zijn nog in mijn bezit.

De laatste 5 jaar ben ik met een neef van mij (Nico Lambermon) bezig om alles te onderzoeken, zo helpen wij elkaar en proberen zo alle fouten uit onze stamboom te krijgen een typefout is zo gemaakt en een aanname is zo gedaan, ook gegevens van iemand anders worden niet zo maar overgenomen, maar worden eerst gecontroleerd. Zo groeit onze stamboom gestaag. Beiden zijn wij lid van de NGV en zitten in het bestuur van de afdeling Rotterdam e.o.

Verder heb ik buiten de gegevens die ik uit de archieven heb, ook veel gehad aan de internetsites van Marijke Lambermont en René Lambermont, daar stonden gegevens op welke zo in die van mijn onderzoek pasten. Af en toe heb ik met Marijke Lambermont nog contact en wisselen wij gegevens uit. Marijke is ook lid van de NGV, maar dan van de afdeling Utrecht. Zij stamt van dezelfde voorouders af. Haar naam wordt echter met een T op het einde geschreven.

Na langdurig zoekwerk blijkt dat onze achternaam geen Lambermon(t) maar Labeen is, zie hiervoor ons onderzoek.

Een specialiteit van ons is op allerlei manieren blijven zoeken en controleren van wat er gevonden is en niet opgeven.