Joden in de Hoeksche Waard

Joden in de Hoeksche Waard

Zaterdag 11 februari 2023 – 13:30-16:30u
BuurtKamer “De Vijverhoek”, Lage Vijver 2, 2923TP Krimpen a/d IJssel
Spreker: Alie van den Berg

Voor voormalig docente Alie van den Berg uit Oud-Beijerland is de Joodse geschiedenis in de Hoeksche Waard uitgegroeid tot haar levenswerk. Omstreeks 1750 kwamen Joden in de Hoeksche Waard wonen. Zij waren o.a. veehandelaren, slagers en verkopers van textiel. Er waren op het eiland synagogen, begraafplaatsen, Joodse scholen, etc. Hoe leefden de Joden hier tot ± 1942?
Zelf maakte de van oorsprong Overijsselse als kind in de 2e wereldoorlog in 1944 de razzia mee in haar woonplaats Hasselt. Haar vader werd opgehaald door de Duitsers, maar werd gelukkig ’s-avonds alweer vrijgelaten. Als kind maakte dit enorme indruk op haar.

Alie gaat ons deze middag alles vertellen over de resultaten van haar onderzoek en de Joodse bewoners in de Hoeksche Waard. Velen onder u zullen Alie wel herkennen als lid van onze afdeling en bezoekster van onze bijeenkomsten.

Lees hier meer over Alie van den Berg.

Iedereen is van harte welkom
Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom tijdens deze bijeenkomst. Neem dus gerust vrienden mee, de entree is geheel gratis. De inloop is, zoals u van ons gewend bent, vanaf 13:00u zodat u eerst kunt genieten van een lekker kopje koffie of thee. U komt toch ook?

Kijk hier voor de locatie van “De Vijverhoek” en hoe u deze kunt bereiken per auto of met het OV.